Simboli themelues i SHBA-së gjendet në Diyarbakir

Ishte një çështje kurioziteti sesi distinktivi, i cili u zbulua gjatë gërmimeve në kështjellën 3000-vjeçare të Zerzevanit të Dijarbakirit dhe që përshkruan themelimin e SHBA-së.

Ministria e Kulturës dhe Turizmit, Universiteti Dicle, Shoqëria Historike Turke, Guvernatoria e Dijarbakirit, Agjencia Turke e Punësimit, Komuna Metropolitane, Guvernatoria e Qarkut Çinar, Agjencia për Zhvillim Karacadağ, Administrata e Zhvillimit Rajonal GAP dhe Kalaja Safir janë të vendosura në Kalanë e Zerzevanit, e cila ndodhet afër. Rrethi Demirölçek, 13 kilometra larg rrethit Çinar.Gërmimet e nisura në vitin 2014 me mbështetjen e Tuzit ende po vazhdojnë.

Në Kështjellën Zerzevan, e cila është në listën tentative të Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s, janë zbuluar shumë objekte jetësore, si dhe tempulli nëntokësor i periudhës romake Mithras, kulla mbrojtëse, kisha, ndërtesa e administratës, rezidencat, depot e drithit dhe armëve, strehimoret, shkëmbinjtë. varre, kanale uji.

Pjesëmarrës në programin Përtej Axhendës me Pelin Çift, të transmetuar në TRT 1, Anëtar i Fakultetit të Universitetit Dicle dhe Drejtues i Gërmimeve Assoc. Dr. Aytaç Coşkun bëri të ditur se gjatë gërmimeve kanë gjetur edhe një rozetë.

Lidhur me temën, Coşkun tha se motivi në sipërfaqen e distinktivit, i cili u gërmua nga një thellësi 125 centimetra në muret lindore të kalasë së Zerzevanit gjatë gërmimeve që po vazhdojnë, është projektuar për herë të parë në vitin 1782.

“Shembuj të hershëm të këtij lloji të distinktivit apo butonit janë përdorur në SHBA në vitet 1850. Që nga viti 1902, ky simbol i ngjashëm me distinktivin është përdorur edhe nga ushtria amerikane. Shembuj të ngjashëm janë përdorur edhe në Luftën e Parë Botërore dhe i përkasin gjeneralit njësia e shërbimit.” Coşkun tha se në distinktiv ishte shkruar fjala latine “E Pluribus Unum”.

“Shembuj të ngjashëm shihen vetëm në SHBA dhe Angli. Në distinktiv janë bërë analiza të detajuara arkeometrike P-EDXRF dhe SEM-EDS. Pas analizës u kuptua se në prodhim është përdorur një teknologji e pas shekullit të 15-të. e distinktivit. Përveç kësaj, analizat arkeometrike treguan se distinktivi ekziston që në shekullin e 18-të. Tregon se ka qenë nën tokë për 250-300 vjet.” tha ai.

“Duke marrë parasysh që SHBA u themeluan në 1776, motivi u projektua në 1782, shembujt më të hershëm u panë në vitet 1850 dhe një stemë e ngjashme me atë të gjetur në Zerzevan u përdor që nga viti 1902, distinktivi u varros. në kështjellën e Zerzevanit është mjaft e habitshme që kjo periudhë përkon me periudhën kohore kur u krijuan për herë të parë SHBA-të, ose pak para krijimit”, tha ai.

Kategoritë
LajmeTë ndryshme