Simptomat e infeksionit akut të frymëmarrjes dhe çfarë është një “superinfeksion” bakterial

Infeksionet akute të frymëmarrjes (ARI) janë infeksionet më të zakonshme në popullatën njerëzore. Pulmologia Sanja Šarac thotë për N1 se të rriturit sëmuren mesatarisht tre deri në pesë herë në vit, fëmijët edhe më shpesh.

Kur temperaturat e ajrit janë më të ulëta (vjeshtë dhe dimër), rezistenca natyrore e trupit zvogëlohet dhe kështu rritet ndjeshmëria ndaj zhvillimit të infeksioneve akute të frymëmarrjes, shpjegon Dr. Šarac.

“Në muajt e vjeshtës dhe dimrit kalojmë më shumë kohë në dhoma të mbyllura me ajër të pastër të pamjaftueshëm (shkolla, zyra, teatro, festime, tubime të tjera, mjete transporti) që kontribuon në një mundësi më të madhe të transmetimit të infeksioneve dhe frekuencën e sëmundjeve. ,” ajo tha.

Bashkëbiseduesi ynë tregon se shkaktarë më së shpeshti janë viruset, më rrallë bakteret.

“Më të zakonshmet janë viruset e gripit dhe parainfluenzës, virusi sincicial i frymëmarrjes, rinoviruset, adenoviruset dhe të tjerët, përfshirë Sars-Cov-2 (Covid 19). Nga agjentët shkaktarë bakterial, më të zakonshmet janë shtame të caktuara të streptokokut, pneumokokut, Haemophilus influenzae dhe Moraxella catarrhalis. Ato rrallë shkaktohen nga kërpudhat (te njerëzit me sistem imunitar të dëmtuar),” thotë ajo.

Ai shton se infeksioni me viruse rrallë herë, në ecurinë e mëtejshme të sëmundjes, mund të ndërlikohet nga një agjent bakterial, i cili quhet “superinfeksion” bakterial.

Dr. Šarac thekson se kolla është simptoma më e zakonshme e infeksioneve respiratore dhe mund të shoqërohet me kollë me një sasi të vogël ose të madhe sekrecionesh.

“Një kollë e thatë dhe irrituese ndodh zakonisht me një infeksion viral dhe nëse ka ekspektorim, pështyma zakonisht është e pastër ose transparente. Infeksioni bakterial shoqërohet me kollitjen e një sasie të madhe të pështymës, e cila mund të jetë me ngjyra të ndryshme. Simptoma të tjera janë hunda e mbushur, rrufë, dhimbje, gërvishtje fyti, ngjirja e zërit, temperatura e ngritur e trupit, dridhje, dobësi, dhimbje në muskuj, kyçe dhe dhimbje koke”, thotë ajo, duke shtuar se ankesat zgjasin nga dy deri në shtatë ditë.

Sipas saj, infeksionet virale trajtohen me të ashtuquajturat terapi simptomatike.

“Pije të ngrohta, pushim, vitaminë C dhe vitamina të tjera, ilaçe që lehtësojnë kollën dhe ekspektorimin. Në rast të rritjes së temperaturës së trupit, merren antipiretikë që ulin temperaturën”, thotë e intervistuara e portalit N1.

Përdorimi i antibiotikëve është i domosdoshëm vetëm nëse ka infeksion bakterial, thotë Dr. Šarac dhe shton se vetëm mjeku mund të vlerësojë nëse trajtimi me antibiotikë është i nevojshëm.

“Antibiotikët nuk duhet të merren vetë sepse përdorimi i shpeshtë i antibiotikëve rrit mundësinë e zhvillimit të rezistencës bakteriale. Statistikat janë shumë shkatërruese – rreth 70 për qind e të gjithë antibiotikëve oralë përdoren për trajtimin e ARI-së, dhe 30 për qind për të gjitha infeksionet e tjera, pavarësisht se shkaktarët më të shpeshtë janë viruset që antibiotikët nuk veprojnë”, thekson pulmonologu.

Dr. Šarac thotë se prognoza e sëmundjes është zakonisht e mirë dhe se simptomat e sëmundjes ndalojnë për pesë deri në shtatë ditë.

“Një përqindje e vogël e pacientëve zhvillojnë komplikime që lidhen me infeksionin bakterial. Ky mund të jetë inflamacion i sinuseve, veshit, bronkeve (bronkit) ose inflamacion i mushkërive (pneumoni). Këto janë kushte ku përdorimi i antibiotikëve në trajtim është i frikshëm”, tha ajo.

Ajo shprehet se agjentët shkaktarë të ARI transmetohen lehtësisht nga personi në person përmes pikave dhe prekjes.

“Masat parandaluese që parandalojnë transmetimin e mikroorganizmave që shkaktojnë ARI janë ruajtja e higjienës personale: larja e duarve, mbulimi i gojës me shami gjatë teshtitjes dhe kollitjes, largimi higjienik i sekrecioneve të hundës. Gjithashtu duhet ajrosja e shpeshtë e ambienteve, duke shmangur qëndrimin e zgjatur në dhoma të mbyllura me një numër të madh njerëzish”, thotë ajo.

Vaksina e gripit është vaksina më e përdorur në parandalimin e infeksioneve akute të frymëmarrjes.

“Vaksina kundër gripit rekomandohet çdo vit, veçanërisht për ata që vuajnë nga sëmundje kronike dhe ata mbi 65 vjeç. Imuniteti ndodh dy deri në tre javë pas vaksinimit dhe zgjat nga 6 deri në 12 muaj. “Për shkak të ndryshimit të vazhdueshëm të llojeve qarkulluese të virusit të gripit, vaksinimi është i nevojshëm çdo vit me fillimin e motit më të ftohtë”, tha doktoresha Sanja Šarac për portalin N1.

Kategoritë
FamiljeShëndetësi