Skandaloze/ Studiuesit francezë gjetën minierë në Turqi por në raport kanë shkruar ‘nuk ka minierë’

Detajet vazhdojnë të dalin pas zbulimit të 694 milionë tonë elementëve të tokës së rrallë në Eskişehir Beylikova. Ka dalë oferta e francezëve për Turqinë, e cila ka zbuluar rezervën e dytë më të madhe të REE në botë. Mësohet se pas përgjigjes së Turqisë, studiuesit francezë kanë shkruar një raport ‘nuk ka minierë këtu’ dhe janë kthyer.

Vazhdon jehona e rezervës së dytë më të madhe të elementeve të rralla në botë (REE) e arritur në rrethin Beylikova të Eskişehirit. Dy minatorë veteranë, të cilët kanë punuar në miniera në rajon për shumë vite, thanë se historia e zbulimit daton në vitet 1950, por Turqia ishte gjithmonë e bllokuar për arsye të ndryshme.

Mustafa Vural, 92 vjeç, i cili filloi punën në minierë në vitin 1967, theksoi se në rajon janë kryer mijëra punime shpimi që nga vitet 1950, janë marrë qindra mostra, por punimet janë gjithmonë të papërfunduara për arsye të ndryshme.

İbrahim Çetemer, i cili ka punuar në galerinë e minierave në rajon në vitin 1984, tha: “Inxhinierët nuk arritën të bien dakord për shkak të politikës së djathtë dhe të majtë. Më në fund, puna u ndal. Nuk filloi më. Ne do të Tani përpunoni këto mina, ky është pushteti i Turqisë, pushteti i Presidentit tonë”.

Rezerva e dytë më e madhe e elementeve të rralla në botë u zbulua në lagjen Beylikova të Eskişehirit. Kina prodhon 95 për qind të këtyre elementëve, të cilët janë shumë të rëndësishëm në prodhimin e produkteve të teknologjisë së avancuar.

Rezerva në Eskişehir Beylikova është rezerva e dytë më e madhe në botë. Mësohet se studimet hulumtuese në Bejlikova kanë nisur në vitet 1950, se studiuesit francezë kanë ardhur për një kohë në rreth, kanë ngritur kampin dhe kanë kryer kërkime në rajon për një kohë të gjatë.

Pas shpimit francez, Kërkimit Mineral dhe Kërkimit (MTA) në rajon, shumë mostra u nxorën dhe u ekzaminuan.

Mustafa Vural, 92 vjeç, i cili punonte si punëtor në minierë, tha: “Unë kam filluar të punoj në minierë në vitin 1967. Ne ishim punëtorë të përkohshëm. Ne po merrnim mostrat. Më vonë, po i dërgonim ato mostra në kuti. Për një kohë.

Francezët erdhën me familjet e tyre. Ata ngritën një tendë në pllajë në vitin 1948. Ata bënë kërkime për një kohë të gjatë.“Pastaj ushtria e ka bërë 2 vjet. Më pas e ka marrë MTA. Punonim në mars, iknim në nëntor, nuk erdhën një vit, filluan përsëri dy vjet më vonë. Unë kam punuar kështu deri në 1982 Një ditë erdhi një inxhinier amerikan nga Ankaraja, nxori diçka, tha: “Ky vend është plot me mina. Shikoni, po shkëlqen shumë.”Duke vënë në dukje se ata përdorën kontratën e NATO-s si justifikim, Vural tha: “Në vitin 1970, inxhinierët do të thoshin gjithmonë, ‘Ka një kontratë të NATO-s, kështu që ne nuk mund ta përpunojmë atë. Ai do të thoshte, ‘Do të vijë një kohë, këta do qofshin qytete, Turqia do të zhvillohet.’

Vural tha se studiuesit francezë zbuluan rezervat e vlefshme minerale dhe tha: “Në atë kohë, ata thanë, ‘Ne do të bëjmë linjën ajrore dhe autostradën e Turqisë, në këmbim, të na japin minierën.

İbrahim Çetemer, i cili ka punuar në galerinë e minierave të MTA në rajon në vitin 1984, tha, “Ata i ndërtuan galeritë e minierave këtu në 1983. Inxhinierët nuk arritën të bien dakord për shkak të rastit të djathtë të majtë. Njëri tha se do të shkojmë. majtas, tjetri tha do të shkojmë djathtas. Ata nuk mundën të bien dakord. Pastaj mbyllën kantierin. Ne bëmë studimin këtu. Këtu ka shumë miniera. Inxhinierët që punonin këtu në atë kohë do të thoshin: “Ka shumë miniera, por ne nuk mund t’i bëjmë të punojnë. Ata u mbyllën në 1984 dhe nuk punuan më. Tani e ka lajmëruar presidenti ynë. Tani do t’i përpunojmë këto miniera. Ky është pushteti i Turqisë, pushteti i Presidentit tonë.”

Elementët e tokës së rrallë përdoren në më shumë se 20 fusha, nga fibra optike te komunikimet satelitore, nga raketat inteligjente te qelizat e karburantit, nga imazhet mjekësore te sistemet e ruajtjes së energjisë dhe makinat elektrike.

Në fazën e parë, 1200 ton xehe do të përpunohen çdo vit në objektin pilot në impiantet e Beylikova të Drejtorisë së Përgjithshme të Operacioneve Eti Maden. Më pas, me një investim të madh të objektit industrial, do të përpunohen 570 mijë tonë xehe në vit.

Nga ky mineral i përpunuar do të prodhohen 10 mijë ton okside të dheut të rralla, 72 mijë ton barit, 70 mijë ton fluorit dhe 250 ton torium.

Kategoritë
Të ndryshme