Slloveni: Mësuesja i kërkoi studentit të hiqte hixhabin, ajo e konsideroi atë “jo sipas rregullave të mirësjelljes”

Të premten, gjatë mësimit në një nga shkollat ​​e mesme të Lubjanës, ka ndodhur një incident mes një mësuesi dhe një nxënësi. Nxënësja erdhi në klasë e veshur me hixhab, për të cilën mësuesja dyshohet se i kishte thënë se “mbajtja e shamisë në klasë nuk është sipas rregullave të mirësjelljes”.

Më pas nxënësja u largua nga klasa dhe drejtori i shkollës më vonë dyshohet se e siguroi vajzën se ajo nuk kishte bërë asgjë të keqe. Ajo ka intervistuar edhe profesorin e lartpërmendur dhe ka njoftuar ministrinë përkatëse për ngjarjen, përcjell 24ur.

Drejtori theksoi se shkolla dhe punonjësit e saj janë të obliguar të kujdesen për lirinë fetare dhe paprekshmërinë e secilit individ dhe të parandalojnë diskriminimin e individëve në bazë të fesë.

Nxënësja hyri në klasë me shami, të cilën e mbante për arsye fetare dhe mësuesja dyshohet se i kishte thënë ta hiqte sepse në të kundërt nuk do të mësohej. Ndonëse studentja shpjegoi se nuk mund ta hiqte shaminë për shkak të fesë, mësuesja e hoqi nxënësin nga klasa.

Më vonë, drejtori i shkollës dhe pedagogu erdhën në klasë dhe i shpjeguan mësuesit se mbajtja e shamisë nuk është arsye për të refuzuar klasën e vajzës. Por duke qenë se mësuesja nuk ka dashur, është larguar nga klasa, ka thënë njëri nga prindërit, duke shtuar se ky nuk është incidenti i vetëm me mësuesen e përmendur. Thuhet se ajo çdo ditë “fyente dhe poshtëronte” nxënësit verbalisht.

“Shumica e nxënësve të saj kanë notë negative dhe drejtoresha është e vetëdijshme se kjo profesoreshë ka qenë një problem i zjarrtë prej shumë vitesh”, shtoi prindi.

Ministria njoftoi se shkolla dhe të gjithë punonjësit e saj janë të detyruar të kujdesen për lirinë fetare dhe paprekshmërinë e çdo individi dhe të parandalojnë diskriminimin e individëve në bazë të fesë, dhe në të njëjtën kohë t’u ofrojnë nxënësve një mjedis mësimor të sigurt dhe stimulues. .

Sipas Kushtetutës së Republikës së Sllovenisë, profesioni i fesë dhe dispozitat e tjera në jetën private dhe publike është i lirë. Askush nuk është i detyruar të përcaktojë veten sipas bindjeve të tij fetare ose të tjera. Prindërit kanë të drejtë t’u ofrojnë fëmijëve të tyre edukim fetar dhe moral në përputhje me bindjet e tyre. Udhëzimi i fëmijëve në edukimin fetar dhe moral duhet të jetë në përputhje me moshën dhe pjekurinë e fëmijës, si dhe lirinë e tij të ndërgjegjes, përcaktimeve apo besimeve fetare dhe të tjera.

Kategoritë
BotaLajme