Sonte, muslimanët festojnë Leylat-r-Regaib, një nga netët e zgjedhura

Lejlet al-Regaib, një nga netët e zgjedhura të Mubarekit në Islam, zhvillohet sonte me namazin e akshamit.

Termi regaib është shumësi i trajtës regabetun në kuptimin: dëshirë, dhënie e bollshme, dhurata e bollshme. Shumë muslimanë në mbarë botën i përdorin ditët dhe netët e Mubarekut për adhurim vullnetar dhe mirënjohje ndaj Zotit për të mirat e pafundme me të cilat Profeti Muhamed, s.a.w.s., u dërgua në të gjitha botët.

Në popull quhet Nata e Dëshirave dhe besimtarët e shënojnë me lutje, duke lexuar mevlud dhe përmbajtje të tjera.

Lejletu-r-regaib është gjithashtu një natë lutjesh, dëshirash dhe shpresash. Duke pasur parasysh se është lutje drejtuar Allahut, d. Š., ishte dhe mbetet një lidhje dhe një urë lidhëse e Krijuesit dhe krijimit të Tij; le të mos humbasim natën e Lejlet-r-Regaib për të përjetuar mëshirën, mirësinë dhe bekimin e Allahut.

Namazi është veçanërisht i nevojshëm për njeriun e sotëm, i cili në jetën e tij të shpejtë dhe dinamike shpesh e humb orientimin dhe ekuilibrin islam mes shpirtërores dhe materiales.

Në kalendarin islam, netët e Lejlet-r-Regaib, Leylat-l-Mi’raj, Leylat-l-berat dhe Nata-l-Kadr janë më të zgjedhura në krahasim me netët e tjera të vitit, dhe në përputhje me rrethanat ato janë shënuar në një mënyrë e adhurimit të shtuar, lutjeve vullnetare dhe studimit të Kuranit.

Ditët dhe netët e muajve të bekuar të Rexhebit dhe Shabanit janë pararojë e ditëve të ardhshme të Ramazanit.

Kategoritë
BotaLajme