Sot është dita e fundit kur mund të paguani me kuna në Kroaci

Periudha e qarkullimit të dyfishtë të kunës dhe euros përfundon sonte në mesnatë, që do të thotë se nga nesër në Kroaci mund të paguani vetëm në euro.

Periudha e qarkullimit të dyfishtë filloi me futjen e euros në 1 janar dhe zgjat deri më 14 janar. Gjatë 14 ditëve të para të vitit të ri paguhej në kuna dhe euro dhe si rregull pjesa tjetër kthehej vetëm në euro. Por periudha me qarkullim të dyfishtë përfundon sonte në mesnatë.

Nëse keni ende kuna pas së shtunës, mund t’i ndërroni deri në fund të vitit 2023 në të gjitha bankat, degët e Postës Kroate dhe Fina, dhe nga 1 janari 2024 në Bankën Kombëtare Kroate (BKK), shkruan Index.

Në përputhje me Ligjin për futjen e euros si monedhë zyrtare në Republikën e Kroacisë, bankat, Posta Kroate dhe Fina do të shkëmbejnë para në dorë për të gjithë konsumatorët brenda 12 muajve nga data e futjes së euros, pra nga 1 janari. , 2023 deri më 31 dhjetor 2023. kuna për para të gatshme në euro me një normë fikse konvertimi (1 euro = 7,53450 kuna).

Gjatë kësaj periudhe, këmbimi kryhet pa pagesë dhe në një transaksion mund të shkëmbehen maksimumi 100 kartëmonedha dhe 100 monedha kuna, theksoi CNB.

CNB do të fillojë të shkëmbejë kuna cash me para në euro më 1 janar 2024, pa pagesë, me një normë fikse konvertimi, dhe monedha kuna, duke përfshirë gëlqere, deri më 31 dhjetor 2025, dhe kartëmonedha kuna pa afat kohor.

“Sipas rregulloreve, BKK nuk e këmben kuna cash me para cash para datës 1 janar 2024”, theksoi banka qendrore.

Ndryshimi i madh në ATM

Një ndryshim i madh në ATM do të hyjë në fuqi këtë fundjavë. Gjegjësisht, po përfundon periudha njëmujore kur mund të tërhiqej para nga bankomatet e të gjitha bankave pa pagesë.

Me marrëveshjen e BKK-së dhe bankave të nivelit të dytë, është e mundur që nga data 15 dhjetor 2022 deri më 15 janar 2023, të gjithë qytetarët, pavarësisht klientëve të kujt janë, të mund të tërheqin para në të gjitha ATM-të, pa paguar asnjë tarifë.

Që nga 15 janari 2023, të gjitha ATM-të që u mbyllën përkohësisht për shkak të futjes së euros duhet të funksionojnë.

Kategoritë
LajmeRajoni