SpaceX ofron 25,000 dollarë për të hakuar Starlink

Themeluesi i SpaceX, Elon Musk ka ftuar studiues dhe specialistë të sigurisë në internet për të hakuar rrjetin e tij satelitor të internetit Starlink dhe ofroi një shpërblim prej 25,000 dollarësh.

Musk ka premtuar një shpërblim në para për këdo që gjen një mënyrë për të hakuar Starlink dhe për të raportuar defektin në SpaceX. Siç e dini, kjo kompani është e angazhuar në lëshimin e raketave dhe dërgimin e ngarkesave, satelitëve dhe astronautëve në hapësirë, dhe gjithashtu ofron shërbimin e internetit satelitor përmes rrjetit të saj Starlink. Musk ndihmoi Ukrainën të përdorë internetin pasi Rusia sulmoi rrjetin e saj.

Starlink po zgjerohet vazhdimisht dhe po bëhet i disponueshëm në gjithnjë e më shumë vende, që do të thotë se ka gjithnjë e më shumë përdorues, megjithatë me dorëzimin e terminaleve humbet kontrollin mbi mënyrën e përdorimit dhe abuzimet e mundshme për të pasur akses në rrjet.

Javën e kaluar, doli informacioni se një modçip i lirë mund të përdoret për të hakuar Starlink’s Dishy dhe për të shkaktuar një defekt që lejon hakerat të kenë akses në pjesët e kyçura të sistemit. Raportet thonë se modçipi, i bërë nga pjesë të vendosura në raft, mund të montohet për një çmim “të ulët” 25 dollarë dhe i jep një hakeri akses në terminal.

Në këtë mënyrë, terminali i Starlink është i rrezikuar dhe kompania nuk mund ta riparojë atë. Për fat të mirë, qëllimi i hakerit nuk ishte të komprometonte Starlink, por të demonstronte cenueshmërinë e infrastrukturës.

Për shkak të lehtësisë me të cilën hakeri Lennert Wouters arriti të marrë kontrollin e terminalit të Starlink, kompania lëshoi ​​një deklaratë në të cilën deklaroi të gjitha masat e sigurisë së rrjetit të Starlink dhe çfarë do të thotë hakerimi i Wouters për përdoruesit, d.m.th. se nuk ka rrezik për ato.

Megjithatë, dokumenti fton edhe të tjerët të përpiqen të hakojnë Starlink dhe kushdo që ia del dhe raporton problemin tek kompania do të shpërblehet me 25,000 dollarë.

Kategoritë
BotaLajme