Standarde të dyfishta në rekrutimin e grave me shami në Evropë

Është bërë më e vështirë për gratë me shami  të gjejnë punë në Gjermani dhe Holandë. Në një studim të publikuar, kandidatet femra aplikuan veçmas, si me shami, ashtu edhe me CV me foto të hapura. Kthimi i aplikantëve me shami ishte 65 për qind më pak.

Një studim i kryer në Gjermani dhe Holandë zbuloi se gratë muslimane që mbanin shami morën një përgjigje pozitive pas aplikimit për një punë, 65 për qind më pak se gratë e tjera.

Hulumtimi, i botuar në European Sociological Review, zbuloi diskriminimin e thellë në tregun e punës për gratë muslimane që mbajnë shami në vendet evropiane. Në studimin e kryer nga Universiteti i Oksfordit, Qendra Evropiane e Kërkimit për Migracionin dhe Marrëdhëniet Etnike dhe Qendra Gjermane për Kërkime për Integrimin dhe Migracionin, gratë u drejtuan në 7 grupe të ndryshme profesionale. Fotografitë e grave me dhe pa shami iu bashkëngjitën CV-ve të grave me të paktën katër vite përvojë dhe u dërguan pronarëve të biznesit. CV-të e kandidateve të përzgjedhura femra me shami dhe me fotografi të hapura u drejtuan në vende me dy njoftime të veçanta pune. Sipas hulumtimit, femrat me shami koke kanë 3 herë më pak gjasa të kthehen në punë që kërkojnë kontakt ballë për ballë.

DISKRIMINIMI I HAPUR

Në aplikimet për punë të bëra për grupet profesionale me kontakt të lartë me klientët, shkalla e kthimit ishte 17.9 përqind në Gjermani dhe 17.6 përqind në Holandë. Në grupin e profesioneve me kontakt të ulët me klientët, kthimet janë 49.2 për qind në Gjermani; Në Holandë, ishte 34 për qind. Me fjalë të tjera, në Holandë, pothuajse 70 për qind e aplikimeve për punë me një foto të pambuluar të një gruaje morën reagime pozitive për punë që kërkonin kontakt të lartë me klientët, ndërsa 35 për qind e aplikimeve për të njëjtën punë me një foto të mbuluar patën reagime pozitive. Eksperimentet në terren në Gjermani treguan rezultate të ngjashme. Ndërsa 53 përqind e grave muslimane të pambuluara morën reagime pozitive nga punëdhënësit, vetëm 25 përqind e grave të mbuluara morën reagime nga vendet e tyre të punës. Studiuesit theksuan se punëdhënësit treguan një neveri të madhe ndaj veshjeve fetare të çdo lloji, duke përfshirë ato të veshura nga burrat.

Kategoritë
BotaLajme