Stanley Johnson, babai i kryeministrit britanik bëhet francez për të mbajtur lidhjen me BE-në pas Brexit

Babai i Boris Johnson, Stanley, thotë se ai është bërë shtetas francez, duke i thënë një faqeje interneti të lajmeve në Belgjikë se donte të mbante “një lidhje” me BE-në pas Brexit.

Johnson, nëna e të cilit ishte franceze, i tha BFMTV-së marrja e nënshtetësisë ishte “diçka e çmuar” dhe e lejoi atë të kërkonte një pjesë të identitetit të tij.

“Unë e konsideroj veten edhe një herë si një anëtar i BE, kjo është shumë mirë,” shtoi ai.

Ndryshe nga djali i tij, i cili udhëhoqi fushatën për t’u larguar nga BE, Johnson votoi Remain në referendumin e Brexit të 2016-ës.

Megjithatë, më vonë ai ndryshoi mendje, duke thënë se “ka ardhur koha për lirimin me kusht”.

Midis 1979 dhe 1984, Johnson ishte anëtar i Parlamentit Evropian që përfaqësonte Ëight dhe Hampshire East.

Downing Street tha se vendimi i tij për të pranuar nënshtetësinë franceze ishte “një çështje personale e babait të kryeministrit”.

Stanley Johnson njoftoi se do të kërkonte nënshtetësinë franceze në dhjetor 2020, një muaj përpara se Mbretëria e Bashkuar të largohej plotësisht nga BE.

Ministria franceze e Drejtësisë ka konfirmuar se Johnson ka fituar shtetësinë franceze të mërkurën, pasi ka aplikuar më 18 nëntor 2021.

Duke folur për PA News, ish-aktivisti i mjedisit tha: “Jam absolutisht i kënaqur dhe nuk e di se në çfarë niveli u mor ky vendim, por mendoj se ishte një gjë shumë imagjinare për ts bërë në këtë moment, në një kohë kur marrëdhëniet mes Franca dhe BE-së nuk janë domosdoshmërishtmë të mirat”.

Johnson bëri shaka se ai mund të kandidojë përsëri për Parlamentin Evropian, por këtë herë për një zonë elektorale franceze.

Ai gjithashtu tha se kishte marrë një reagim me një fjalë të vetme nga i biri i tij Boris: “Madhështor”.

Ligji francez normalisht i ndalon fëmijët e shtetasve francezë të pretendojnë shtetësinë nëse anëtari i familjes së tyre franceze ka jetuar jashtë vendit për më shumë se 50 vjet pa i shfrytëzuar të drejtat e tyre.

Megjithatë, departamenti i drejtësisë tha se Johnson kishte qenë në gjendje të riaktivizonte të drejtën e tij për shtetësinë franceze sipas një klauzole për ata që kishin një lidhje “kulturore, profesionale, ekonomike ose familjare” me vendin.

Ai shtoi se shtetësia franceze e Johnson vlen vetëm për të dhe nuk shtrihej tek pasardhësit e tij.

Nuk ka asnjë kërkesë që britanikët të bëhen shtetas francezë dhe të heqin dorë nga shtetësia e tyre në Mbretërinë e Bashkuar.

Pas referendumit të Brexit, pati një rritje të qytetarëve të Mbretërisë së Bashkuar që morën shtetësinë e një vendi tjetër të BE-së.

Kategoritë
BotaLajme