Suedia vendosi të mos mbyllet, por ka shkallën e vdekjeve nga COVID-19 deri në 10 herë më të lartë se fqinjët e saj

Pak muaj para zbulimit të rasteve të para me COVID-19, ekspertët e shëndetit publik e renditën Suedinë si një nga vendet më të përgatitura për të trajtuar një pandemi.

Por në mars të vitit 2020, autoritetet shëndetësore suedeze e befasuan botën me qasjen e tyre të rrallë: Në vend që të mbylleshin dhe të kërkonin maska, siç bënë shumë vende, Suedia i la banorët të vendosin individualisht nëse do t’i marrin ato masa paraprake.

Ky “bast”, parashikuan autoritetet suedeze, do të “shpaguhej” në afat të gjatë.

Në mënyrë ideale, njerëzit e cenueshëm do të zgjidhnin të qëndronin në shtëpi, ekonomia nuk do të vuante shumë, dhe njerëzit e shëndetshëm mund të merrnin raste të buta të COVID-19 që përfundimisht kontribuan në imunitetin kolektiv të popullsisë.

Por, siç shkruan Business Insider, përcjell Telegrafi, një vit e gjysmë pas pandemisë, është e qartë se basti ishte i gabuar.

Suedia ka regjistruar më shumë raste me COVID-19 për frymë se shumica e vendeve deri më tani: Që nga fillimi i pandemisë, afërsisht 11 nga 100 njerëz në Suedi janë diagnostikuar me COVID-19, krahasuar me 9.4 nga çdo 100 në Mbretërinë e Bashkuar dhe 7.4 për 100 në Itali.

Suedia gjithashtu ka regjistruar rreth 145 vdekje nga COVID-19 për çdo 100,000 njerëz – rreth tre herë më shumë se Danimarka, tetë herë më shumë se Finlanda dhe gati 10 herë më shumë se Norvegjia.

Sikur Suedia të kishte zbatuar rregulla më të rrepta, kanë thënë ekspertët për BI, vendi mund të kishte parë një numër të vdekurish nga COVID-19 më i ngjashëm me ata fqinjë nordikë.

“Ata e nënvlerësuan vdekshmërinë jashtëzakonisht shumë”, ka thënë Claudia Hanson, një profesoreshë e asociuar në Institutin Suedez Karolinska, për BI.

“Suedia u bë një ëndërr për shumë njerëz për të menduar se dikush mund ta bëjë këtë ndryshe”, shtoi Hanson. Por, ajo tha, “ndoshta nuk ishte një ide e mirë”.

Në një dokument të botuar në shtator 2020, filozofët Mirko Farina dhe Andrea Lavazza argumentuan se shumë jetë mund të ishin shpëtuar nëse autoritetet shëndetësore suedeze do të kishin ndjekur strategjinë e fqinjëve të tyre nordikë.

“Në letër ata janë të gjithë shkencëtarë të mirë, por de facto në praktikë, shumica prej tyre përfundojnë duke humbur disa vlera themelore njerëzore”, citohet të ketë thënë Farina për Business Insider.

Dokumenti i tyre gjithashtu argumentoi se dendësia e ulët dhe popullsia e vogël e Suedisë – e kombinuar me besimin e banorëve në autoritetet kombëtare – ka të ngjarë të parandalojë një rezultat më vdekjeprurës.

Nëse një vend më i dendur dhe më i populluar si Italia do të miratonte strategjinë e Suedisë, shkruan ata, ajo “ka të ngjarë të rezultojë në një masakër”.

Farina tha se një përfitim i qasjes së Suedisë, megjithatë, mund të ketë qenë më pak stres, ankth ose depresion midis banorëve të saj, përcjell Telegrafi.

Raporti i fundit i Lumturisë Botërore tregoi se Suedia mbeti një nga vendet më të lumtura në botë në vitin 2020, bazuar në mënyrën se si banorët vlerësuan cilësinë e tyre të jetës dhe raportuan se kishin përjetuar emocione pozitive ose negative.

Por raporti gjithashtu zbuloi se prioritizimi i një ekonomie të hapur nuk ishte e favorshme për lumturinë e përgjithshme.

Plus, ekonomia suedeze u tkurr për 8.6% nga prilli deri në qershor të vitit të kaluar – rënia e saj më e madhe tremujore në të paktën 40 vjet.

Për krahasim, ekonomia e Danimarkës u tkurr 7.4% gjatë asaj kohe, e Norvegjisë me 5.1% dhe e Finlandës me vetëm 3.2%. (Asnjëra nga këto ekonomi nuk u tkurr me më shumë se 4% gjatë vitit 2020, megjithatë).

Veç kësaj, shkalla e papunësisë në Suedi gjithashtu u rrit nga 6.6% në mars të vitit 2020 në 9.5% në mars 2021.

Norvegjia, Danimarka dhe Finlanda të gjithë panë që papunësia të rritet me marzhe më të vogla: mesatarisht rreth një pikë përqindjeje.

“Ne jetojmë në një botë shumë të ndërlidhur”, ka thënë Farina. “Nëse diçka e madhe godet, do të prekë të gjithë kudo, pavarësisht nga masat kombëtare që merrni”. /

Kategoritë
BotaLajme