Sulmi në Qabe dhe Mesxhid-i Haram: Pse forcat speciale franceze duhej të konvertoheshin përkohësisht në Islam

Në nëntor 1979, një grup ekstremistësh të armatosur të udhëhequr nga Juhayman al-Otaybie pushtuan Mesxhid al-Haram, ose Xhaminë e Madhe, në Mekë, Arabi Saudite. Ajo që dihet më pak është roli i forcave speciale franceze GIGN, të cilat u thirrën për të ndihmuar sauditët.

GIGN ose Grupi Kombëtar i Ndërhyrjes së Xhandarmërisë është një njësi operacionesh speciale brenda Xhandarmërisë Kombëtare Franceze. Specialiteti i tyre është lufta kundër terrorizmit, shpëtimi i pengjeve dhe situata të tjera me rrezikshmëri të lartë. Ata konsiderohen si një nga forcat speciale më elitare dhe më të trajnuar në botë.

Sulmuesit ishin një grup fondamentalistësh islamikë, të udhëhequr nga Juhayman al-Otaybi, një saudit i cili ishte zhgënjyer me modernizimin e shoqërisë saudite. Grupi, i njohur si Ikhwan ose “Vëllazëria”, besonte se qeveria saudite kishte devijuar nga rruga e vërtetë e Islamit dhe ishte bërë e korruptuar dhe jo-islamike.

Qëllimi i tyre ishte përmbysja e qeverisë saudite dhe krijimi i një shteti islamik puritan. Ata zgjodhën Xhaminë e Madhe si vendin e rebelimit të tyre, sepse është vendi më i shenjtë në Islam dhe ka një rëndësi të madhe simbolike për muslimanët në mbarë botën.

Sulmuesit morën kontrollin e xhamisë, duke marrë peng qindra njerëz, duke përfshirë pelegrinët, punonjësit e xhamisë dhe anëtarët e familjes mbretërore saudite. Ata kërkuan që qeveria saudite të zbatojë ligjin e rreptë islamik dhe t’i japë fund lidhjeve të ngushta me SHBA-në dhe fuqitë e tjera perëndimore.

Në vitin 1979, GIGN mori një telefonatë nga qeveria e Arabisë Saudite, duke kërkuar ndihmën e tyre në rrethimin e Xhamisë së Madhe. GIGN u mobilizua shpejt dhe dërgoi një ekip prej 30 operatorësh në Arabinë Saudite. Megjithatë, u shfaq një problem. Sipas traditës islame, vetëm muslimanët mund të hyjnë në qytetin e shenjtë të Mekës. Kjo ishte një sfidë për GIGN, forcat e tyre speciale nuk ishin myslimanë.

Për të marrë pjesë në operacion, operatorët GIGN duhej të konvertoheshin në Islam. Ishte një situatë shumë e pazakontë për një njësi të forcave speciale. Megjithatë, GIGN e pa atë si një hap të domosdoshëm për të përmbushur misionin e tij dhe për të shpëtuar jetë.

Operatorët e GIGN iu nënshtruan një kursi përplasjeje në Islam, të udhëhequr nga një imam vendas. Ata mësuan bazat e besimit, duke përfshirë si të luten dhe si të respektojnë zakonet dhe traditat myslimane. Ata gjithashtu duhej të pranonin emra myslimanë.

Misioni i GIGN ishte të ndihmonte qeverinë saudite në rimarrjen e Xhamisë së Madhe dhe lirimin e pengjeve të mbajtura atje. Operacioni ishte kompleks dhe shumë i rrezikshëm dhe GIGN-it iu desh të kalonte nëpër një labirint tunelesh nëntokësore për të arritur në xhami. Ata hasën në rezistencë të ashpër nga militantët, të cilët ishin të armatosur rëndë dhe të përgatitur mirë.

GIGN, së bashku me forcat saudite, mundi të kryente me sukses misionin e saj. Të gjithë sulmuesit u mundën dhe lideri ekstremist al-Otaybi u kap.

Sulmuesit që u kapën u sollën në gjykatë dhe përfundimisht u ekzekutuan. Juhayman al-Otaybi, udhëheqësi i grupit, iu pre koka publikisht në Riad në janar 1980, së bashku me 63 ndjekësit e tij. Të tjerë u burgosën ose u internuan.

Rrethimi i Xhamisë së Madhe pati një ndikim të thellë në shoqërinë saudite dhe botën islame në tërësi. Ai ekspozoi ndarjet e thella brenda shoqërisë saudite midis tradicionalistëve dhe modernizuesve dhe nënvizoi kërcënimin e paraqitur nga grupet fondamentaliste që refuzuan kompromisin dhe u përpoqën të impononin vizionin e tyre për Islamin tek të tjerët.

Kategoritë
Të ndryshme