Të gjitha ngjyrat e kulturës Turke do të promovohen në Shqipëri

Në qytetet e Shqipërisë, Tiranë, Shkodër dhe Elbasan do të mbahet java e Kulturës Turke. Elementet shumëngjyrëshe të kulturës turke do të promovohen me aktivitete që do të zhvillohen gjatë gjithë javës.

Gjatë Javës së Kulturës Turke, organizuar në kuadër të projektit Javët Ndërkombëtare të Kulturës, që do të realizohen nga Ministria e Kulturës se Shqipërisë gjatë vitit 2022, do të zhvillohen një sërë aktivitetesh, letërsi, teatër, gastronomi, muzikë popullore, kinemaja dhe lojëra për fëmijë që do të mbahen  nga data 29 qershor deri më 7 korrik 2022.

Gjatë Javës së Kulturës Turke, e cila është koordinuar në bashkëpunim me Ministrinë e Kulturës dhe Turizmit të Republikës së Turqisë, Ministrinë e Kulturës së Shqipërisë dhe Ambasadën e Republikës së Turqisë në Tiranë, do të promovohen jo vetëm shembuj unikë të pasurisë së kulturës të kontinentit aziatik dhe evropiane, por si dhe vendi ku takohen kombet, kulturat dhe mënyrat e jetesës dhe shtëpia e qytetërimeve të mëdha, dmth Turqisë.

Ngjarjet që tërheqin vëmendjen brenda javës së kulturës turke

Shfaqja “Ngjyrat e Turqisë” e Ansamblit Shtetëror të Valleve Popullore dhe Ansamblit të Muzikës Popullore Moderne të Stambollit do të realizohet për artdashësit më 29 qershor në Tiranë dhe 1 korrik në Elbasan.

Galeria FAB e Universitetit të Arteve në Tiranë është nikoqire e 23 vepra të artistëve të rinj turq me “Kontakti i ngushtë: Ekspozita e artit të ri bashkëkohor” (“Yakin Temas: Genç Guncel Sanat Sergisi”) e cila do të hapet më 30 qershor.

Vend të veçantë zënë aktivitetet e fëmijëve që do të zhvillohen gjatë javës. Do të mbahet shfaqje tradicionale turke me hije Karagoz-Hacivat dhe punëtori për fëmijë. Do të ngrihet teatër për fëmijë me emrin “Drim shop”. Fëmijët gjithashtu do të kenë mundësinë të shohin filmin “Rafadan Taifa: Dehliz Magerasi” në  kinema të hapur në Tiranë.

Filmi ,, Druri Ahlat,, ( “Ahlat Agaji”) i  regjisorit të njohur Nuri Bilge Ceylan do të shfaqet në Shkodër.

Shembuj të kuzhinës turke, një nga kuzhinat kryesore në botë, janë gjithashtu ndër pikat kryesore të Javës së Kulturës Turke. Ushqimet turke dhe shijet tradicionale të rrugës do t’i prezantohen popullit të Shqipërisë në Tiranë në datat 2 dhe 3 korrik nga kuzhinierë të aftë turq.

Do të nënshkruhet një marrëveshje bashkëpunimi midis bibliotekave kombëtare të dy vendeve dhe rreth 300 libra të përkthyera nga turqishtja në shqip do të ekspozohen në Bibliotekën Kombëtare Shqiptare nga data 2 deri më 13 korrik, pas së cilës librat do t’i dhurohen popullit të Shqipërisë. Aktivitetet në Biblioteka do të vazhdojnë me anë të bisedimeve dhe ngjarje autografike nga shkrimtarët turq. Shkrimtarët turq do të takojnë fansat e tyre në Shkodër dhe Elbasan.

Programi i Javës së Kulturës do të përfshijë dy ngjarje të rëndësishme të librit për turkologun e njohur shqiptar Tahir Dizdari, duke pasqyruar marrëdhëniet e ngushta kulturore mes dy vendeve. Vepra me titull “Jeta dhe vepra e Tahir Dizdarit”, botuar nga Kryesia e Turqve jashtë vendit dhe komunitetet e afërta (YTB), do të prezantohen para popullit të Shqipërisë me program që do të mbahet më 4 korrik.

 

Libri i ri me titull “Citate turke në shqip” i botuar nga Instituti i Gjuhës Turke (TDK ose TDK) i Republikës së Turqisë do të takohet me botën letrare në Shqipëri më 6 korrik.

Shfaqja e baletit Guldestan, një nga shfaqjet më të njohura dhe madhështore të Operës dhe Baletit Kombëtar të Turqisë, do të realizohet në skenën e Tiranës, ndërsa në Shkodër do realizohet në skenën e Teatrit Kombëtar Turk “Bir Nefes Dede Korkut”.

Orkestra e Ansamblit të Xhazit të Komandës së Forcave Ajrore do ti gërshetoj meloditë e Anadollit dhe ato të Ballkanit, muzikën klasike dhe popullore me ritmet e xhazit kurse koncerti do t’u dhurojë artdashësve një natë të paharrueshme.

Java e Kulturës Turke do të mbyllet me koncert të shoqëruar nga virtuozi i njohur i violinës Elvin Hoxha Ganyev, ku Orkestra Simfonike Shtetërore e Stambollit do të organizojë festë muzikore para publikut.

Kategoritë
Kulturë