Të majtët gjermanë zbuluan një statujë të Marksit pranë Leninit

Simbolet komuniste mund të shiheshin në rrugët e Gjermanisë Perëndimore më 27 gusht kur partia marksiste zbuloi një monument të diskutueshëm, shkruan në anglisht Radio Evropa e Lirë.

Një statujë e themeluesit të komunizmit Karl Marks (Marx) u zbulua atë ditë në Gelsenkirchen, një ish-qytet minierash në Gjermaninë perëndimore, përpara selisë së Partisë radikale të majtë Marksiste-Leniniste të Gjermanisë (MLPD).

Rreth 1200 njerëz kënduan himnin komunist dhe disa valëvitën flamuj me çekiç dhe drapër ndërsa monumenti prej alumini 2,1 metra i gjatë u zbulua pranë një statuje ekzistuese të themeluesit të Bashkimit Sovjetik Vladimir Lenin që u instalua në vitin 2020. Sipas MLPD, ndërtimi dhe instalimi e statujës së Marksit kushtoi 50,000 dollarë dhe u financua nga donacione.

Karl Marks (1818-83) ishte një teoricien ekonomik gjerman radikal, shkrimet e të cilit shërbyen si frymëzim për revolucionin komunist në Rusi në 1917, pas të cilit u krijua Bashkimi Sovjetik.

Ditët e fundit, Estonia, Polonia dhe Letonia kanë shkatërruar statujat nga epoka sovjetike në vazhdën e pushtimit rus të Ukrainës, por udhëheqësi i partisë MLPD Gabi Fechtner (Fechtner) këmbëngul në një deklaratë për RSE se Bashkimi Sovjetik dhe Kremlini Lufta në Ukrainë janë të lidhura në mënyrë të pajustifikueshme.

“Ata e përdorin atë si një arsye për të prishur monumentet e Leninit ose të Luftës së Madhe Patriotike (Lufta e Dytë Botërore). Por (Presidenti rus Vladimir) Putin është në kontradiktë me socializmin, Stalinin dhe Leninin,” pohon ajo. Pra, këto monumente duhet të qëndrojnë aty ku janë”.

Ruth Plotzer mbajti shenjën “Turp për ju!!!” gjatë zbulimit. përpara se disa njerëz ta shtynin nga turma dhe ta ngacmonin. Ajo organizoi një protestë të vetme sepse, tha ajo, ishte “kundër një partie që mbron komunizmin në një shtet demokratik”, duke shtuar se marksistët gjermanë “gëzojnë të gjitha avantazhet e të jetuarit në një shoqëri demokratike dhe më pas predikojnë komunizmin”.

Fechtner tha se ngritja e monumentit të Marksit është e rëndësishme, sado polarizuese të jetë, sepse “na pëlqen të jemi kontradiktorë” dhe shtoi: “Kontradikta është ajo që na mban gjallë dhe na shtyn”.

Në vitin 2020, autoritetet lokale humbën një çështje gjyqësore që kërcënonte ta bënte të pamundur ngritjen e një monumenti për Leninin.

Politikani vendas Sascha Kurth tha për mediat gjermane përpara zbulimit të monumentit të Marksit: “Ne vazhdimisht i refuzojmë monumentet e Leninit dhe Marksit – siç bëjnë shumica dërrmuese e qytetarëve të Gelsenkirchen. Në emër të Marksit dhe Leninit, u kryen krime të pabesueshme. Nuk është e nevojshme ta festoni atë në peizazhin e qytetit. Monumentet e bëjnë Gelsenkirchenin në një emër të keq dhe dëmtojnë më tej imazhin e qytetit”.

Kategoritë
BotaLajme