Tre lloje të gripeve që janë aktive po e rrezikojnë shëndetin e fëmijëve

Duke vënë në dukje se këtë vit, veçanërisht fëmijët e lindur gjatë periudhës së pandemisë preken shumë më rëndë nga infeksionet virale, Specialisti i Sëmundjeve Pediatrike të kraharorit dhe presidenti i Shoqatës Yes to Health, Prof. Dr. Elif Dağlı deklaroi se gripi A, i cili aktualisht njihet si gripi i derrit në popull, është shumë i përhapur në Turqi, përveç kësaj, virusi që shkakton infeksion të rrugëve të frymëmarrjes i quajtur bronkioliti haset shumë shpesh dhe se Covid pritet të rritet në dhjetor

Duke vënë në dukje se gripi A është shumë më i përhapur sesa në vitin 2009 kur u pa për herë të parë në vendin tonë, Prof. Dr. Dağlı tha: “Shretërit e spitaleve në SHBA janë plotësisht plot. Shtretërit e fëmijëve përbëjnë 30 për qind të tyre, që është në një nivel të paprecedentë. Kur shikojmë arsyen, shihet se Covid ka filluar të rritet sërish. Përveç kësaj. , ne e quajmë RSV, virusin që shkakton bronkiolitin tek foshnjat e vogla. Mbi të është shtuar edhe gripi A. Fakti që 3 mikrobe të ndryshme po shtohen në të njëjtën kohë na bën të mendojmë për epideminë e trefishtë që e quajmë ‘Triplemi’. SHBA-ja ka shumë frikë nga kjo tani, a mund të jemi edhe ne? Covid nuk është përhapur ende shumë, por ka parashikime se do të rritet në dhjetor, tha ai.

Sipas lajmeve të DHA; Duke vënë në dukje se RSV ka aftësinë të “bashkëpunojë” me gripin A dhe të shkaktojë infeksione më të rënda të mushkërive, Prof. Dr. Dağlı tha, “RSV normalisht shkakton bronkiolit. Është një foto me fishkëllimë që i ngjan një ataku astme, duke dhënë shenja ethe dhe lodhje. Nga ana tjetër, gripi A është aktualisht një epidemi në vendin tonë. Ne shohim të paktën disa raste për Shkencëtarët e kanë treguar këtë me një studim. Gripi A hyn më lehtë në qelizë duke përdorur mbështjellësin e sipërm të RSV. Sistemi imunitar nuk e njeh gripin, por virusi e arrin këtë duke përdorur RSV. Për më tepër, gripi normalisht përdor vetëm pjesën e sipërme. traktit respirator. Ndërsa mund të vendoset në rrugët e mushkërive, duke përdorur këtë veçori të RSV, e cila mund të hyjë në qoshe shumë të largëta të mushkërive, mund të shkojë më poshtë dhe të arrijë kapacitetin për të shkaktuar pneumoni. Këtë vit, ne jemi dëshmitarë të pranisë të gripit A në të njëjtin pacient me RSV. Këtë e gjejmë edhe në shumë pacientë tanë në Turqi. Shqetësimi më i madh i shkencëtarëve është se nëse kjo lidhje vazhdon, ky virus mund të fillojë të bëhet një virus tjetër; së treti Mund të shfaqet një virus i tretë, i cili mund të bëhet më i rrezikshëm se më parë dhe të shkaktojë epidemi që mund të vazhdojnë për një periudhë më të gjatë kohore”, tha ai.

Kategoritë
LajmeTë ndryshme