Tuberkulozi: Shkaqet, simptomat dhe trajtimi i një sëmundjeje potencialisht fatale

Edhe pse vdekshmëria nga tuberkulozi ka rënë vitet e fundit, ajo ende konsiderohet një sëmundje kronike kritike dhe e rrezikshme që është shumë ngjitëse. Në botë ka mesatarisht 10 milionë pacientë në vit dhe rreth një milionë pacientë janë fëmijë.

Tuberkulozi është një sëmundje kronike dhe ngjitëse e shkaktuar nga një bakter që më së shpeshti sulmon mushkëritë. Trajtimi i tuberkulozit është i mundur, por zgjat disa muaj. Nëse tuberkulozi nuk trajtohet, mund të ketë pasoja të rënda dhe të rënda shëndetësore dhe vdekje.

Është një infeksion progresiv që është shkaku kryesor infektiv i vdekjeve dhe sëmundshmërisë tek të rriturit në botë. Rreth dy milionë njerëz vdesin nga ajo çdo vit.

Çfarë është tuberkulozi?

Termi tuberkuloz nënkupton një infeksion kronik, progresiv që prek fillimisht dhe më shpesh mushkëritë. Edhe pse më së shpeshti shfaqet në mushkëri, ai mund të prekë çdo organ – lëkurën, kyçet, nyjet limfatike, sistemin tretës, sistemin urinar, trurin ose sistemin gjenital. Tuberkulozi shkaktohet nga bacili Mycobacterium tuberculosis, dhe është shkaktari më i zakonshëm.

Robert Koch mori çmimin Nobel për Mjekësi për zbulimin e këtij bakteri. Ai e zbuloi në vitin 1882, por mbetjet skeletore tregojnë se kjo është një sëmundje që njerëzit e kanë vuajtur që nga kohra të lashta, që nga Greqia e lashtë. Madje ka dëshmi se ndryshime tuberkulare janë gjetur në mumiet egjiptiane.

Ekzistojnë disa forma të tuberkulozit. Forma e M. africanum që shfaqet në vendet e Afrikës Perëndimore, shkruan Instituti për Shëndet Publik. Forma M. bovis e tuberkulozit shkakton sëmundje që mund të transmetohet te njerëzit përmes qumështit. Kjo formë dhe metodë e infeksionit është jashtëzakonisht e rrallë. Numri më i madh i pacientëve, dy të tretat e tyre, janë nga vendet e Afrikës dhe Azisë.

Numri i njerëzve që vuajnë nga tuberkulozi në Kroaci ka qenë në rënie në dekadat e fundit. Megjithatë, në vitin 2022, Organizata Botërore e Shëndetësisë njoftoi se një rritje intensive e numrit të pacientëve ishte regjistruar vitin e fundit.

Simptomat e tuberkulozit

Ndër shenjat e sëmundjes janë simptomat e zakonshme të inflamacionit, por në rastin e tuberkulozit ato zgjasin më shumë se tre javë.

Në fillim, bacilet krijojnë një infeksion parësor, i ndjekur nga një gjendje “të fjetur” me simptoma të reduktuara. Pas kësaj, në disa raste, shfaqet një sëmundje aktive. Tuberkulozi nuk është ngjitës në periudhën fillestare dhe të fjetur, latente.

Tuberkulozi zakonisht vendoset vetëm në një vend, më së shpeshti janë pjesët e poshtme të mushkërive. Më pas bacilet shumohen dhe kështu ndodh pneumonia. Në javët e para të infeksionit, infeksioni mund të përhapet në nyjet limfatike, por edhe në çdo pjesë të trupit.

Simptomat e tuberkulozit nuk duhet të shfaqen gjatë kësaj periudhe sepse sistemi imunitar në shumicën e rasteve shtyp shumëzimin e bacileve para se të shfaqen simptomat. Inflamacioni mund të ulet, por bacilet në atë material mund të qëndrojnë me vite. Pyetja e vetme është nëse do të aktivizohet dhe do të shkaktojë simptoma apo nëse do të jetë në gjendje të fjetur.

Nëse shfaqen simptoma, kjo është një sëmundje akute, por zakonisht është thjesht një situatë ku personi nuk ndihet mirë. Këto simptoma specifike të tuberkulozit mund të shfaqen:

– kollë afatgjatë që zgjat më shumë se tre javë; pak në fillim, por më produktive me kalimin e kohës

– ulje e dëshirës për ushqim, humbje e plotë e oreksit

– humbje peshe e pashpjegueshme

– djersitje e shtuar, veçanërisht gjatë natës

– lodhje në të gjithë trupin dhe dobësi e përgjithshme

– dhimbje gjoksi

– gjak në kollë

– temperaturë e ngritur e trupit

– dridhje

Këto simptoma shfaqen vetëm në rreth 10 për qind të pacientëve. Më shumë se gjysma e pacientëve që zhvillojnë simptoma shfaqen në dy vitet e para pas infektimit, por riaktivizimi mund të ndodhë disa dekada pas infektimit.

Njerëzit me imunitet më të dobët, veçanërisht personat e iniciuar nga HIV, njerëzit që përdorin disa ilaçe imunosupresive si kortikosteroidet, personat nën stres, ata me diabet, tumoret e kokës dhe qafës, adoleshentët dhe të moshuarit janë në rrezik më të madh për t’u prekur nga tuberkulozi.

Ecuria e tuberkulozit është shumë e ndryshme te pacientët dhe varet nga agjenti shkaktar dhe imuniteti i personit.

Si transmetohet tuberkulozi?

Në periudhën e infeksionit dhe latencës (përgjumjes), tuberkulozi nuk është ngjitës, por është ngjitës në formën e tij aktive.

Kjo do të thotë se nëse një person ka simptoma të qarta, të cilat më së shpeshti përfshijnë një kollë, ka mikrobaktere tuberkulozi në sputum. Këto baktere mund të përhapen te një person tjetër duke kollitur, teshtitur ose duke folur. Transmetimi është i mundur tek kontaktet e ngushta, ata që kanë qenë në kontakt të përditshëm si anëtarët e familjes, partnerët, kolegët në punë e të ngjashme. Mënyra e transmetimit të infeksionit është qëndrimi afatgjatë me një të sëmurë në të njëjtën dhomë.

Pacientët që nuk kanë agjentë shkaktarë në pështymë nuk janë ngjitës për mjedisin, por duhet të trajtohen. Qëllimi është të shmanget rreziku i përhapjes së mëtejshme të tuberkulozit në organe të tjera.

Si rregull, pacientët që nuk kanë tuberkuloz pulmonar nuk janë ngjitës.

Trajtimi i tuberkulozit

Për të përcaktuar sëmundjen kryhet analiza e pështymës, rëntgen e mushkërive dhe testi i lëkurës PPD. Tuberkulozi trajtohet menjëherë dhe afatgjatë, të paktën për gjashtë muaj, me një kombinim të disa barnave të ndryshme.

Në fillim, për dy muajt e parë, merren katër barna në doza të përshtatshme, pas së cilës merren dy barna të ndryshme. Këto barna mund të shkaktojnë efekte anësore si:

– pagjumësi

– urinë me ngjyrë

– marramendje

– ndjenja e dobët

– dhimbje kyçesh

Ilaçet për tuberkulozin duhet të merren rregullisht dhe duhet të bëhen kontrolle të shpeshta dhe të rregullta sipas udhëzimeve. Nëse kryhet trajtimi i duhur, edhe pacientët imunokompetent mund të shërohen. Pavarësisht kësaj, tuberkulozi shkakton vdekjen në rreth 10 për qind të rasteve. Më shpesh bëhet fjalë për pacientë që dobësohen për arsye të tjera.

Shumica e pacientëve mund të trajtohen në shtëpi dhe duhet të jenë të kujdesshëm që të mos përhapin sëmundjen te të tjerët.

Përvojat e pacientëve me tuberkuloz
Tuberkulozi shfaqet ndryshe dhe ka një ecuri të ndryshme tek pacientët. Më poshtë po paraqesim disa përvoja të pacientëve me tuberkuloz. Këtë e ka shkruar Kristina për Cybermed.hr.

Kategoritë
FamiljeShëndetësi