Turqia hedh poshtë pretendimet për negocimin e “masave të ndërtimit të besimit” në Qipro

Pretendimet se administrata greke e Qipros negocioi disa të ashtuquajtura masa të ndërtimit të besimit me autoritetet turke për çështjen e Qipros janë të pavërteta.

Pretendimet se administrata greke e Qipros negocioi disa të ashtuquajtura masa të ndërtimit të besimit me autoritetet turke për çështjen e Qipros janë të pavërteta.

Administrata grekoqipriote vazhdon të kërkojë mbështetjen e palëve të treta, veçanërisht të BE-së, për të ashtuquajturat masa të ndërtimit të besimit që parashikojnë kthimin e rajonit të Marashit të Mbyllur palës greke në këmbim të hapjes së aeroportit Ercan në Republikën Turke të Qipros së Veriut (RTQV) nën kujdesin e Kombeve të Bashkuara dhe hapjen e portit të Gazimagusës nën kontrollin e Bashkimit Evropian (BE) për aktivitetet tregtare të turqve qipriotë dhe RTQV-së.

Burimet pranë Ministrisë së Jashtme thanë se të ashtuquajturat propozime të grekëve për masat e ndërtimit të besimit nuk janë propozime serioze, ato janë të provuara në kohë dhe kanë dështuar, ndërsa janë bërë për të hequr çështjen e Qipros nga thelbi i saj dhe për mashtrim.

“Këto të ashtuquajtura propozime synojnë të drejtat e fituara të turqve qipriotë,” njoftojnë burimet në fjalë.

Agjenda e Turqisë është të riafirmojë të drejtat e fituara nga turqit qipriotë në vitin 1960, përkatësisht barazinë sovrane dhe statusin e barabartë ndërkombëtar të turqve qipriotë, thanë burimet.

“Prandaj, në agjendën tonë nuk ka asnjë ‘Masat e Krijimit të Besimit’. Në këtë kontekst, raportimet se paketa e masave është trajtuar nga pala greke dhe autoriteteve të vendit tonë janë të rreme dhe synojnë krijimin e qëllimit dhe perceptimit”, vlerësuan burimet pranë Ministrisë së Jashtme.

Kategoritë
BotaLajme