Turqia po përgatitet të përdorë gazin e Detit të Zi

Për të nxjerrë në breg të 540 miliardë metër kub rezervat e gazit natyror në Detin e Zi, ndërkohë që vazhdojnë aktivitetet e anijeve shpuese në det, ka nisur shtrimi i tubacioneve nëntokësore në tokë.

Në këtë fazë, anija me emrin “Castroro 10”, e cila do të spërkasë tubacionet në detet e cekëta për të transportuar gazin natyror në Detin e Zi, është nisur drejt Detit të Zi.

Castoro 10 kaloi nëpër Dardanele

Sipas lajmeve të İHA-së, anija e quajtur Castoro 10, e cila do të bëjë shpërndarjen e tubave në dete të cekëta për të nxjerrë në breg të detit 540 miliardë metër kub rezerva të gazit natyror në Detin e Zi, ka kaluar përmes Dardaneleve dhe është nisur drejt detit të Marmarasë.

Anija do të përdoret për përhapjen e tubave në dete të cekëta.

Anija e quajtur Castoro 10, e cila do të kryejë shpërndarje tubash në dete të cekëta, ka hyrë në ngushticën e Dardaneleve nga deti Egje rreth orës 11:30. Anija, e cila ishte përballë Çanakkalës rreth orës 13.40, vazhdoi përpara kështjellës së Kilitbahirit dhe tabelës “Stop Yolcu” dhe pasi ktheu Kepin e Narës, që është pika më e vështirë për të manovruar në Bosfor, u drejtua drejt Detit të Marmara.

Anija do të përdoret për përhapjen e tubave në dete të cekëta.

Do të vendosen 170 kilometra tubacione

Përafërsisht 170 kilometra tubacione do të vendosen për të sjellë në tokë 540 miliardë metra kub rezerva të gazit natyror në Detin e Zi. Anija me emrin Castoro 10, në pronësi të kompanisë italiane Saipem, do të kryejë punën e shtrirjes së tubave në pjesën e cekët të detit dhe groposjen e tubave deri në shtratin e detit deri në një distancë të caktuar.

Puna për shtrirjen e tubave do të nisë në korrik

Procesi i shtrimit të gazsjellësit, i cili do të nisë në korrik, pritet të zgjasë rreth 5 muaj dhe gazi natyror do të transferohet në linjat kryesore të shpërndarjes deri në vitin 2023.

Kategoritë
BotaLajme