U gjet një “cisternë” e Marinës Jugosllave, fundosja e së cilës ishte sekret ushtarak

Zhytësit serbë së fundmi gjetën një anije të humbur të Marinës Jugosllave në ujërat kroate pranë ishullit Vis.

Anija u gjet në një thellësi prej 125 metrash dhe bëhet fjalë për një “cisternë” që u mbyt në dhjetor 1976 nga një stuhi e fortë. Po transportonte municion të vërtetë.

Rasti u klasifikua si sekret ushtarak, por të gjithë 25 anëtarët e ekuipazhit mbijetuan.

Në APJ kishte rreth tridhjetë tanke dhe mund të transportonin tre tanke ose 200 ushtarë.

“Për shkak të gjithë atyre problemeve teknike, isha mjaft i nxituar. Hidhem në ujë. Dukshmëria në fund ishte shtatë deri në dhjetë metra. Arrij te objekti. Objekti nuk ishte ai që prisja. E pashë menjëherë. Megjithatë. meqenëse nuk kemi shumë kohë atje poshtë, menjëherë fillova xhirimet. Në atë moment mendova se isha në harkun e anijes, pashë një urë komandimi, e filmova atë pjesë dhe vazhdova”, shpjegoi Mirko Bevenja. pjesë e ekipit të zhytjes që gjeti anijen.

Përveç tankut, ekipi i zhytësve të Beogradit gjeti edhe disa bombardues të mëdhenj të periudhës së Luftës së Dytë Botërore, sepse në ishullin Vis gjatë luftës kishte një aeroport të madh, transmeton RTS. Deri më tani, ata kanë zbuluar objekte nënujore, rrënojat e anijeve dhe avionëve.

Marina Jugosllave ishte pjesë e APJ-së, me detyrën e mbrojtjes së brigjeve, deteve, lumenjve dhe liqeneve.

Kategoritë
Të ndryshme