Vërejtja e fundit e Erdoganit për Greqinë: Hiqni dorë sa më shpejt nga armatimi i ishujve, nuk po bëj shaka!

Erdogan paralajmëroi Greqinë, e cila po armatos ishujt. Duke përdorur shprehje të ashpra, në fjalimin e tij ai tha se të heqin dotë sa më shpejtë nga armatimi : “Hiqni dorë sa më shpejt, nuk bëj shaka”.

Vazhdojnë provokimet e Greqisë në detin Egje.

Duke prishur ekuilibrin e vendosur nga Traktati i Lozanës dhe Parisit, Greqia pajisi ishujt që nuk duhet të armatosen me ushtarë, duke shkelur të drejtën ndërkombëtare.

Reagimi më i madh për këto veprime të Greqisë erdhi nga presidenti Recep Tayyip Erdoğan

Erdogan, i cili erdhi në rajon për të parë stërvitjen Efes-2022 të mbajtur sot në Egje, bëri deklarata pas stërvitjes gjigante.

Duke deklaruar se Greqia e paralajmëroi edhe një herë për armatosjen në ishuj, Presidenti Erdogan tha: “Ju ftoj të ndaloni armatosjen e ishujve, nuk bëj shaka, po flas seriozisht. Paralajmëroj Greqinë të qëndrojë larg ëndrrave që do të sjellin keqardhje. , dhe të vijë në vete.”

Ky paralajmërim i presidentit Erdogan u shpall njëri pas tjetrit në mediat greke si lajm i fundit.

Fjalimi i plotë i Erdogan

Domethënien e kërkimit të një juridiksioni detar prej 40 mijë kilometrash për ishullin Meis, i cili është më pak se 2 kilometra nga kontinenti i vendit tonë dhe më shumë se 600 kilometra nga Greqia, në Mesdheun Lindor, e lëmë në diskrecionin e komunitetit ndërkombëtar. Përpjekja për të përdorur ishujt me status joushtarak në stërvitje të ndryshme dhe përpjekja për të përdorur NATO-n dhe vendet e treta si mjet për këtë paligjshmëri nuk ka asnjë kuptim përtej një përpjekjeje që do të përfundojë në katastrofë. Zoti Miçotakis me siguri po bën ulje turistike në ishuj. Nuk mund të arrish askund me këtë. Edhe pse Greqia është gjithashtu anëtare e Bashkimit Evropian, ajo ende vazhdon të ushtrojë presion mbi minoritetin turk që jeton në Trakinë Perëndimore, Rodos dhe Kos, duke injoruar vlerat e bashkimit, të drejtat universale të njeriut dhe marrëveshjet ndërkombëtare. Si aleati që paguan çmimin më të lartë në të gjitha aspektet brenda NATO-s, ne i kemi pritur me qetësi provokimet e Greqisë, e cila nuk i është përgjigjur as ftesave të delegacionit tonë ushtarak në takime në 2 vitet e fundit. Megjithatë, shohim se durimi dhe gjakftohtësia jonë keqkuptohet nga bashkëbiseduesi ynë. Turqia nuk shkel të drejtat e askujt. Por ai nuk i shkel askujt të drejtat apo ligjet e tij.Në fakt, që nga dita e themelimit të këtij vendi, ai është mbështetur gjithmonë tek dikush dhe ka bërë lëvizje të ngjashme si mjet për llogaritjet e dikujt. E paralajmërojmë sërish Greqinë, ashtu si një shekull më parë, të qëndrojë larg ëndrrave, retorikës dhe veprimeve që do të sjellin keqardhje dhe të vijë në vete; silluni vetë. Turqia nuk do të heqë dorë nga të drejtat e saj në Egje dhe nuk do të ngurrojë të përdorë kompetencat që i janë dhënë nga marrëveshjet ndërkombëtare për armatimin e ishujve, kur është e nevojshme.

Kategoritë
BotaLajme