Vitin e kaluar, bankat qendrore blenë më shumë ar që nga viti 1967

Bankat qendrore shtuan 1,136 ton ar me vlerë rreth 70 miliardë dollarë në rezervat e tyre në vitin 2022, më së shumti që nga viti 1967, tha të martën Këshilli Botëror i Arit (WGC).

Të dhënat nënvizojnë një ndryshim në qëndrimet ndaj arit që nga vitet 1990 dhe 2000, kur bankat qendrore, veçanërisht ato në Evropën Perëndimore që mbajnë shumë shufra, shisnin qindra tonë në vit.

Që nga kriza financiare e 2008/2009, bankat evropiane kanë ndaluar shitjet dhe një numër në rritje i ekonomive në zhvillim si Rusia, Turqia dhe India kanë blerë. Bankat qendrore e pëlqejnë ari sepse pritet të ruajë vlerën e tij gjatë kohërave të trazuara dhe, ndryshe nga monedhat dhe obligacionet, ai nuk varet nga një emetues ose qeveri e vetme.

Ari gjithashtu lejon bankat qendrore të diversifikojnë aktivet si thesaret e SHBA dhe dollari. “Ky është një vazhdim i trendit,” tha analisti i Këshillit Botëror të Arit, Krishan Gopaul.

“Ju mund të shihni se ata shtytës ushqehen me atë që ndodhi vitin e kaluar. Keni pasur shumë pasiguri dhe paqëndrueshmëri në frontet gjeopolitike dhe makroekonomike,” tha ai. Blerjet ranë gjatë pandemisë së koronavirusit, por u përshpejtuan në gjysmën e dytë të 2022, me bankat qendrore që blenë 862 ton midis korrikut dhe dhjetorit.

Bankat, duke përfshirë ato nga Turqia, Kina, Egjipti dhe Katari, thanë se blenë ar vitin e kaluar. Megjithatë, rreth dy të tretat e arit të blerë nga bankat qendrore vitin e kaluar nuk u zbuluan publikisht.

Bankat që nuk publikuan rregullisht informacione për ndryshimet në rezervat e tyre të arit janë bankat e Kinës dhe Rusisë.

Kategoritë
Ekonomi