Vitin e kaluar, BE mori afro një milion kërkesa për azil, gjithnjë e më shumë njerëz nga Ballkani Perëndimor

Në vitin e kaluar, vendet anëtare të Bashkimit Evropian kanë pranuar rreth 966 mijë kërkesa për azil në union, që është madje 50 për qind më shumë se në vitin 2021.

Shumica e kërkesave janë paraqitur nga sirianë, afganë dhe turq, dhe është interesante se numri prej afro një milion kërkesash nuk përfshin më shumë se katër milionë refugjatë ukrainas të cilëve BE-ja iu dha statusi i mbrojtjes së përkohshme speciale në mars.

Bazuar në të dhënat e publikuara nga Agjencia e BE-së për Azilin (EUAA), numri i aplikimeve nga Ballkani Perëndimor është rritur, veçanërisht nga Shqipëria, Maqedonia e Veriut, Serbia dhe Kosova.

Agjencia e BE-së e lidhi rritjen e numrit të kërkesave për azil me lehtësimin e kufizimeve të udhëtimit të vendosura për shkak të pandemisë, rritjes së pasigurisë ushqimore dhe konflikteve në shumë pjesë të botës.

“Edhe pse shumica e azilkërkuesve hyjnë legalisht në BE, kryesisht me avion me viza udhëtimi, disa kalojnë gjithashtu kufijtë tokësorë dhe detarë pa leje, kryesisht përmes Ballkanit Perëndimor dhe Mesdheut”, thuhet në deklaratë.

Pas më shumë se 10 vitesh luftë dhe krizë ekonomike, Siria është ende vendi nga vijnë shumica e azilkërkuesve, me 132,000 aplikime të dorëzuara.

Pas saj janë afganët, që ikin nga problemet e sigurisë, humanitare dhe financiare që kanë qenë në rritje që kur talebanët morën pushtetin në gusht 2021. Gjatë vitit të kaluar, 129,000 afganë kanë aplikuar për azil në BE.

Përveç turqve, venezuelianët (51,000 kërkesa), kolumbianët (43,000), Bangladeshët (34,000) dhe gjeorgjianët (29,000), si dhe marokenët, tunizianët dhe egjiptianët, paraqitën një numër rekord kërkesash për azil në vitin 2022.

Numri i kërkesave nga qytetarët e Indisë u rrit gjashtë herë, dhe Burundi pesë herë, të cilin agjencia e lidh me regjimin pa viza të Serbisë me ato vende, i cili u shfuqizua në fund të vitit 2022.

Kategoritë
BotaLajme