Vizioni i paqartë: Shkaku, simptomat dhe trajtimi i këtij problemi potencialisht të rrezikshëm

Shikimi i paqartë mund të jetë i përkohshëm dhe një shenjë lodhjeje, dhe gjithashtu mund të jetë shenjë e një sëmundjeje të syrit ose ndonjë gjendje tjetër. Në disa raste, do të jetë thjesht një çështje e nevojës për një dioptri të re, ndaj zgjidhja e parë është të shkoni te një okulist.

Kur turbullimi i shikimit shfaqet papritur, mund të jetë shenjë e problemeve të ndryshme shëndetësore dhe është e nevojshme të reagoni në kohë. Në këtë rast, është e nevojshme të zbulohet dhe trajtohet gjendja, dhe kështu shikimi i paqartë do të zhduket.

Si të njohim shikimin e paqartë?
Përveç simptomave të shikimit të turbullt, ndjeshmërisë së syve, lodhjes së syve ose shikimit të syve, mund të shfaqen shqetësime dhe tharje të syrit dhe shikimi mund të jetë i paqartë në të dy ose në njërin sy. Ndonjëherë vetëm një pushim i shkurtër dhe mbyllja e studimit për pesë minuta do të ndihmojë, ndërsa ndonjëherë do të nevojitet një trajtim.

Nëse turbullimi i shikimit nuk ndalet edhe pas pushimit, është e nevojshme të kërkoni ndihmën e mjekut.

Cilat janë shkaqet e turbullimit të shikimit?
Përveç problemeve me sytë apo rritjes së dioptrisë, turbullimi i shikimit mund të jetë edhe shenjë e disa sëmundjeve. Ja për çfarë bëhet fjalë:

1. Diabeti
Kur sheqeri në gjak nuk është nën kontroll, lëngu mund të shfaqet në thjerrëzën e syrit dhe të shkaktojë ënjtje të thjerrëzës dhe më pas shfaqet turbullim i shikimit. Kjo mund t’u ndodhë njerëzve që ende nuk janë diagnostikuar me diabet ose njerëzve që kanë ndryshuar terapinë për këtë sëmundje.

2. Inflamacion i syrit
Pamja e paqartë mund të jetë gjithashtu rezultat i ndonjë problemi të syve, si inflamacioni i syve, infeksioni ose konjuktiviti. Gjumi me lente mund të jetë po aq i rrezikshëm.

Gjithashtu, kjo mund të jetë një simptomë e dëmtimit të pjesëve të syrit ose një simptomë e glaukomës.

3. Presioni i ulët i gjakut
Presioni i ulët i gjakut mund të ndikojë gjithashtu në shikim. Presioni i ulët i gjakut shpesh neglizhohet dhe mund të njihet nga dobësia, marramendja, marramendja dhe problemet e shikimit.

4. Migrenë
Para fillimit të dhimbjes, disa të sëmurë nga migrena gjithashtu përjetojnë ndryshime në sytë e tyre. Mund të ketë ndezje, vezullime, por edhe shikim të turbullt ku do të duket sikur po shikoni gjithçka përmes ujit.

5. Problemet e trurit
Një tronditje mund të ndikojë në mënyrën se si informacioni nga sytë tuaj përpunohet më tej. Po kështu, një tumor i trurit mund të ndikojë në shikim. Shikimi i paqartë mund të jetë gjithashtu një shenjë e një goditjeje në tru.

Një sëmundje tjetër autoimune e sistemit nervor qendror mund të shkaktojë turbullim të shikimit, dhe kjo është skleroza e shumëfishtë.

Si trajtohet turbullimi i shikimit?

Para së gjithash, me çdo ndryshim në sy, është e nevojshme të shkoni te një okulist dhe të eliminoni gjendjen sipas gjendjes.

Ekzaminimi i parë duhet të jetë një ekzaminim i syve. Nëse, së bashku me shikimin e paqartë, shfaqen dhimbje koke dhe marramendje, është e nevojshme të shkoni te mjeku dhe kur shfaqen dhimbje të forta koke, probleme me të folurin, humbje e një pjese të trupit, është e rëndësishme të telefononi sa më shpejt urgjencën, sepse mund të jetë një goditje në tru.

Nëse arsyeja e turbullimit të shikimit nuk është një rritje e dioptrisë ose astigmatizmit, mjeku do të kërkojë analiza të mëtejshme si një analizë gjaku për të parë nëse ka ndonjë bakter në gjak. Trajtimi do të varet nga arsyeja e shikimit të paqartë. Kështu, mund të bëhet fjalë vetëm për pikat e syve që do të parandalojnë tharjen e syve, dhe gjithashtu mund të bëhet fjalë për ilaçe që do të trajtojnë gjendjet dhe kështu shikimi do të bëhet më i mirë, domethënë imazhi do të jetë më i mprehtë.

konkluzioni
Pamja e paqartë mund të jetë vetëm një shenjë se dioptria juaj ka ndryshuar ose se syri juaj është i lodhur dhe i thatë, por gjithashtu mund të jetë një shenjë e gjendjeve dhe sëmundjeve shumë më të rënda, madje edhe një goditje në tru. Pikërisht për këtë është e rëndësishme të reagoni dhe të zbuloni shkakun e vërtetë të problemit dhe më pas ta trajtoni atë.

Kategoritë
FamiljeShëndetësi