Vuçiq: Marrëveshja për targa është një “fitore e vogël taktike”

Presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, ka thënë sot se sa i përket statusit, marrëveshja për targat që u arrit mbrëmë në Bruksel ishte një “fitore e vogël taktike” për Beogradin dhe shtoi se serbët nuk do të kthehen në institucionet e Kosovës deri në Prishtinë. përmbush obligimin e saj nga viti 2013 dhe formon bashkësinë e komunave serbe.

“Ata që jetojnë në Kosovë dhe janë rreth 7000 të tillë si dhe ata rreth 2000 në Serbinë qendrore mund të vazhdojnë të ngasin vetura me targa serbe pa asnjë ndërhyrje dhe gjobë.Sa i përket statusit është pak. fitore taktike që do të na çojë në presione edhe më të vështira ndaj të cilave do të jemi të ekspozuar”, tha Vuçiq në një konferencë për shtyp në Beograd.

Sipas tij, situata me serbët në Kosovë është e nxehur dhe ata nuk duan të jenë pakicë kombëtare ashtu siç trajtohen nga bashkësia ndërkombëtare.

“Njerëzit janë të ngopur me terrorin e autoriteteve të Prishtinës, janë të ngopur me shantazhe, keqtrajtime, presione nga bashkësia ndërkombëtare që i trajton si pakicë kombëtare dhe nuk duan të jenë pakicë kombëtare. Këta njerëz kanë 23 vjet i ruajnë vatrat e tyre dhe ende po luftojnë për fëmijët e tyre, por edhe për Serbinë në Kosovë dhe për të ardhmen tonë”, tha Vuçiq.

Presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, ka thënë sot se përfaqësuesit ndërkombëtarë gjatë dialogut me Prishtinën për çështjen e targave janë sjellë drejt ndaj përfaqësuesve të Beogradit, por se ata “gjithmonë do të jenë në anën e Prishtinës”.

“Ne nuk kemi nga kush të marrim ndihmë dhe mbështetje në këtë moment. Nuk ka njeri që mund të na ndihmojë. Prandaj është e rëndësishme të zhvillojmë vendin tonë, të jemi të fortë dhe të bashkuar dhe të mbrojmë vendin tonë Serbinë”, tha Vuçiq. në Beograd, pas një takimi me nën udhëheqjen e Republika Srpska.

Ai vlerësoi se ndërrimi i targave ishte planifikuar për vitin 2011 në bazë të marrëveshjes së arritur nga negociatori i atëhershëm Borko Stefanoviq.

“Unë jam i heshtur gjatë gjithë kohës, luftoj dhe luftoj me duar dhe këmbë për të shpëtuar diçka. Diçka që është e pamundur të shpëtohet sepse është dorëzuar në vitin 2011. Dhe siç e shihni, kam sukses në këtë dhe vazhdoj për të luftuar në një situatë të pamundur”, tha Vuçiq.

Beogradi e sheh marrëveshjen e arritur për targat si pëlqim të Prishtinës ndaj kërkesave të palës serbe për përmbushjen e obligimeve të mëparshme të marra nga Marrëveshja e Brukselit nga viti 2013, duke thënë se pala kosovare “pranoi gjithçka që refuzoi ditët e mëparshme”.

Një marrëveshje e vitit 2013, e arritur nën kujdesin e BE-së, i angazhoi autoritetet e Kosovës për të formuar një bashkim të komunave serbe, por kjo nuk u zbatua kurrë sepse Prishtina frikësohet se ideja mund të çojë në një degë ekzekutive paralele të kontrolluar nga Beogradi.

Kategoritë
LajmeRajoni