Vuçiq: Serbinë do ta çarmatosim, nuk do të mbeten më shumë se 30-40 mijë copë

Në tri ditët e fundit në Serbi kanë ndodhur dy vrasje masive, ku janë vrarë 15 persona. Kreu i shtetit, Aleksandar Vuçiq, së bashku me anëtarët e qeverisë ka mbajtur një konferencë të jashtëzakonshme për media.

I pari foli vetë presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, për herë të dytë në 48 orët e fundit.

Ai në fillim shprehu edhe një herë ngushëllimet e tij për familjet e fëmijëve dhe punonjësve të sigurimit në shkollën fillore “Vladislav Ribnikar”, të cilët u vranë brutalisht të mërkurën. Ai gjithashtu shprehu ngushëllimet e tij për familjet e viktimave të sulmit të mbrëmshëm në fshatin afër Mlladenovcit.

“Ky është një sulm ndaj të gjithë vendit tonë dhe çdo qytetar e ndjen këtë. Si dikush që nuk është përkrahës i teorive konspirative, unë do të shpall vetëm masa dhe fakte. Kombet e mëdha dhe qytetarët e Serbisë janë një komb i madh, edhe pse ne jetojmë në një vend të vogël territorialisht dhe numerikisht. Kombet e mëdha mundën të gjenin zgjidhje. Ne humbëm shumë fëmijë, shumë njerëz të mrekullueshëm dhe pikërisht për këtë arsye kur Amerika u përball me 11 shtator me mijëra njerëz të vrarë, ata dinin të bashkoheshin. kanë nevojë edhe për to”, tha Vuçiq.

Më pas, ai paralajmëroi masa të reja për të cilat do të ndërmerrte hapa të menjëhershëm.

“Po urdhëroj MPB-në që të përgatisë masa për të cilat duhet të presim 17 muaj, përkatësisht plotësimin e ndryshimeve në ligjin për municionin dhe armët, me të cilat do të forcohen kushtet për mbajtjen dhe posedimin e armëve. jo armë gjuetie, do t’i nënshtrohen auditimit, nuk do të mbeten më shumë se 30-40 mijë copë, Serbinë do ta çarmatosim”, ka thënë Vuçiq.

Më pas, Vuçiq ka paralajmëruar punësimin e 1200 policëve të rinj në gjashtë muajt e ardhshëm dhe, siç ka paralajmëruar, do të fillojë menjëherë.

“E gjithë kjo që prindërit të jenë më të qetë. Me këtë, ne jo vetëm që do të rrisim sigurinë, por do të ulim edhe dhunën e bashkëmoshatarëve, që është një punë e madhe. Sepse ata i rrahin ata që janë më të dobët se vetja, ata gjithmonë kanë frikë nga ata që janë Kjo është para së gjithash për sigurinë e nënave”, thotë Vuçiq.

Vuçiq paralajmëroi gjithashtu kontrolle gjashtëmujore dhe njëvjeçare, kontrolle mjekësore, psikiatrike dhe psikologjike të personave, një test të detyrueshëm për substancat psikoaktive për ata që posedojnë armë. Ai po ashtu ka urdhëruar Ministrinë e Brendshme të Serbisë që të ndërmarrë veprime për të gjithë personat që posedojnë armë ilegale.

“Nëse nuk dorëzohen, do të gjejmë armë dhe pasojat do të jenë të rënda”, shton Vuçiq.

Gjithashtu, Vuçiq ka urdhëruar Ministrinë e Punëve të Brendshme të Serbisë që të ashpërsojë masat për personat që posedojnë armë gjahu. Gjithashtu, një nga masat vlen edhe për Ministrinë e Drejtësisë. Bëhet fjalë për shtrëngimin e masave për ata që lëshojnë, modifikojnë dhe prodhojnë armë.

Lidhur me faktin se Kosta Keçmanoviq, djali që vrau tetë bashkëmoshatarë të tij dhe një roje shkolle në një shkollë fillore të Beogradit, nuk mund të mbahet përgjegjës penalisht për shkak të moshës së tij (13), Vuçiq thotë në mënyrë metaforike se “ai nuk do ta shohë sërish drita e ditës”.

 

Kategoritë
LajmeRajoni