Zelensky shprehet i gatshëm për të ndryshuar kushtetutën për statusin e neutralitetit

Presidenti ukrainas tha se garancia e sigurisë së vendit të tij ishte diskutuar, por ai nuk donte që ajo të ishte vetëm një copë letër, siç është Memorandumi i Budapestit.

Presidenti ukrainas, Volodymyr Zelensky, ka thënë se vendi i tij është gati të ndryshojë kushtetutën për statusin e neutralitetit.

“Ne jemi gati të ecim për çështje të tilla si garancia e sigurisë, neutraliteti, statusi i vendit pa armë bërthamore. Kjo ishte pika e parë (e kërkuar) parimore e Rusisë. Dhe siç më kujtohet, kjo është arsyeja pse ata filluan këtë luftë”, u tha Zelensky gazetarëve rusë.

Presidenti ukrainas tha se garancia e sigurisë së vendit të tij ishte diskutuar, por ai nuk donte që ajo të ishte vetëm një copë letër, siç është Memorandumi i Budapestit.

“Prandaj, ne jemi në favor që ky dokument të bëhet një marrëveshje serioze që do të nënshkruhet nga të gjithë garantuesit e kësaj garancie. Ky dokument duhet të miratohet nga parlamentet e vendeve garantuese dhe të mbahet në referendum për të në Ukrainë”, tha ai.

Volodymyr Zelensky vuri në dukje se ky referendum do të lejojë ndryshime në kushtetutë për paanshmërinë brenda disa muajsh, duke theksuar se vetëm publiku mund të vendosë për risitë që lidhen me statusin dhe garancitë e sigurisë.

Zelensky vuri në dukje se vendet garantuese nuk do të pajtohen nëse ushtria ruse do të jetë e pranishme në vend, duke shtuar se është e mundur që lufta të përfundojë sa më shpejt të jetë e mundur, por se Presidenti rus, Vladimir Putin dhe ata përreth tij e zgjasin atë.

“Prandaj, ne duhet të merremi drejtpërdrejt me (Presidentin rus Vladimir) Putin. Ai duhet të tërheqë trupat e tij nga Ukraina dhe të vijë të më takojë për të arritur një marrëveshje”, deklaroi lideri ukrainas.

Kategoritë
BotaLajme