Zgjedhjet në SHBA sollën një numër rekord fitoresh për kandidatët myslimanë

Fitoret rekord të muslimanëve në zgjedhjet amerikane tregojnë se komuniteti është “transformuar” nga i margjinalizuar në një që merr vendime në të vërtetë, sipas një raporti nga organizata myslimane për liritë civile CAIR.

Të paktën 82 muslimanë amerikanë kanë fituar zgjedhjet lokale, legjislative, shtetërore, gjyqësore dhe federale në SHBA, duke thyer rekordin e mëparshëm prej 71 fitoresh elektorale myslimane në vitin 2020.

Shifrat bazohen në një vlerësim nga Këshilli për Marrëdhëniet Amerikano-Islamike (CAIR), një organizatë myslimane për liritë civile dhe Qendra e Burimeve Jetpac, një organizatë jofitimprurëse e fokusuar në rritjen e përfaqësimit të muslimanëve në qeverinë dhe politikën amerikane.

“Fitoret janë një dëshmi e rritjes së vazhdueshme të komunitetit tonë në politikën amerikane dhe besimit që fqinjët tanë kanë dhënë tek ne për t’i përfaqësuar ata dhe për të luftuar për interesat e tyre,” tha në një deklaratë Drejtori Ekzekutiv i CAIR, Nihad Awad.

“Ne jemi dëshmitarë të një hapi të madh në transformimin politik të komunitetit mysliman amerikan nga votuesit e margjinalizuar që ishin në mënjanë tek vendimmarrësit,” shtoi Awad.

CAIR dhe Jetpac kanë gjurmuar të dhënat e zgjedhjeve në SHBA për gjashtë vitet e fundit. Këtë vit, ata gjurmuan gjithsej 146 kandidatë myslimanë amerikanë që konkurronin për poste, duke përfshirë 51 kandidatë legjislativë në 23 shtete të SHBA-së.

Asambleja e Përgjithshme e Illinois mirëpriti anëtarët e saj të parë myslimanë amerikanë, 23-vjeçaren Nabeela Syed dhe 33-vjeçarin Abdelnasser Rashid.
Salman Bhojani dhe Suleman Lalani u bënë muslimanët e parë që u zgjodhën në legjislaturën e Teksasit.

Katër gra muslimane-amerikane u zgjodhën në Gjeorgji, duke përfshirë palestinezen Ruwa Romman, e cila është gruaja e parë muslimane që u bë përfaqësuese në Dhomën e Shtetit, dhe Bangladeshi-Amerikanja Nabilah Islam, e cila është e para muslimane dhe gruaja e parë nga Azia Jugore që u zgjodh. në Senatin e shtetit.

Zaynab Mohamed, një 25-vjeçare somaliano-amerikane, u zgjodh në Senatin e Minesotës. Ajo u bë gruaja më e re e zgjedhur në dhomën e lartë më të madhe të shtetit dhe ishte një nga tre gratë e para me ngjyrë në legjislaturë.

Gjithashtu në Minesota, i pari dhe i vetmi mysliman në SHBA që u zgjodh në poste publike, Prokurori i Përgjithshëm i Minesotës, Keith Ellison, u rizgjodh.

21 ligjvënës shtetërorë në detyrë u rizgjodhën dhe 16 kandidatë të tjerë myslimanë u rizgjodhën, duke e çuar numrin e përgjithshëm të ligjvënësve të shtetit mysliman në SHBA në 43.

“Rezultatet e zgjedhjeve tregojnë se komuniteti mysliman po ndërton infrastrukturën për sukses të qëndrueshëm zgjedhor,” tha Drejtori Ekzekutiv i Qendrës së Burimeve Jetpac, Mohammed Missouri.

“Vendimet e politikave për arsimin, strehimin, klimën dhe të drejtat civile janë të formuara nga legjislaturat shtetërore dhe është kritike që zëri ynë të përfaqësohet në procesin e politikëbërjes,” shtoi Missouri.

Kategoritë
BotaLajme