Zvicra synon të gjobisë me 1000 franga gratë që veshin burka

Dje, më 12 tetor, qeveria zvicerane ka dorëzuar në procedurë parlamentare një projektligj, sipas të cilit ata që kanë fytyrën e mbuluar do të gjobiten me 1000 franga (1000 dollarë). Kjo vlen edhe për gratë që veshin burka.

Projektligji është përgatitur pas referendumit të vitit të kaluar për këtë çështje. Për ndalimin e veshjes së burkës votuan 51.2 për qind e qytetarëve. Disa e karakterizuan vendimin si islamofobik dhe seksist.

Autoritetet thanë se qëllimi është përmirësimi i sigurisë dhe rendit publik, jo ndëshkimi i askujt. Ndalimi u iniciua nga grupi i Komitetit Egerkinger, i cili mbledh të djathtët, duke përfshirë anëtarë të Partisë Popullore. Ata besojnë se bëhet fjalë për rezistencë ndaj asaj që ata e quajnë Islam politik.

Në projektligj nuk përmendet burka apo nikabi, por parashikohet se ndalohet mbulimi i fytyrës në hapësirën publike, që i referohet transportit publik, lokaleve hotelierike apo gjatë ecjes në rrugë. Është specifikuar që sytë, hunda dhe goja duhet të jenë të dukshme.

Femrat muslimane do të mund të mbajnë hixhabin, por nuk do të mund të mbajnë nikabin, d.m.th. veshje që mbulojnë të gjithë fytyrën. Kjo do të jetë e mundur vetëm në ndërtesat fetare. Do të jetë e mundur të vishni veshje që mbulojnë plotësisht fytyrën kur e dikton siguria, për shembull për t’u mbrojtur nga pandemia e koronavirusit. Një pjesë e komunitetit mysliman nuk është e kënaqur me projektligjin.

“Vendosja e kodit të veshjes në kushtetutë nuk është një luftë për çlirimin e gruas, por një hap prapa në të kaluarën”, tha Federata e Organizatave Islame të Zvicrës, duke shtuar se vlerat zvicerane – neutraliteti, toleranca dhe paqebërja – janë sakrifikuar. .

Muslimanët përbëjnë pesë për qind të 8.6 milionë banorëve të vendit. Sipas Universitetit të Lucernit, vetëm 30 gra në Zvicër mbajnë nikab. Ky vend është ndër të paktët që ndalon mbulimin e fytyrës. Kështu ndodh edhe në Francë, Danimarkë, Austri, Holandë dhe Bullgari, raporton Al Jazeera English.

Kategoritë
BotaLajme